Sauna

Sauna, som vi skal kalle sauna og ikke badstue, er et fenomen. Sauna er høytidelig og hverdagslig på samme tid. Sauna renser opp i sjel og kropp, sauna helbreder og bygger broer mellom mennesker. Det mest naturlige stedet å gjøre verden til et bedre sted, er sauna. Av nettopp den grunn at sauna er det bedre stedet. Det er faktisk ganske utrolig at mennesker kan leve uten sauna, mener vi. En kald tur på fjellet bør etter vår mening avsluttes med et oppfriskende besøk i sauna. En sommerkveld er ingen sommerkveld dersom man ikke kombinerer kveldsdukkerten med et skikkelig dampbad. En festlig kveld sammen med venner blir først festlig etter at samtlige har vært en tur innom svettestuen.

Sauna er et rom med trebenker bygd rundt en ovn (kiuas) som er fylt med steiner. Ovnen varmes opp, steinene blir varme og rommet blir varmt. I den varmen skal man sitte og svette. Svette er bra. Det første vi skal gjøre, er å glemme alle regler vi har hørt om saunabading. Det er ingenting som er forbudt, det er ingen diagrammer vi skal studere, vi skal ikke bruke stoppeklokker.Vi skal bare ha det deilig. Man kan sitte i sauna så lenge man vil, men man trenger mye surstoff. Dette får man fra luftelukene som befinner seg enten i veggen eller i taket. Frisk luft får man også av å hoppe litt ute i det fri.

En sauna varmes opp til ønsket temperatur. Noen regler for hva som er korrekt, kan man altså ikke gi. Saunaens fremste oppgave er å skape vellyst og behag, så man varmer opp til man synes at varmen er behagelig. Alt mellom 60 og 110 grader er vanlig, men en tresifret temperatur er kanskje ikke å anbefale nybegynnere. Småbarn bør vernes for varme særlig over 60 grader. For å få mest glede av sin sauna, bør man kaste på vann på kiuas. Dette kalles å kaste löyly. Löyly er vanndampen som frigjøres og pisker baderen og setter fart på blodomløpet. Husk at også löyly skal være behagelig. Noe som nordmenn har vanskelig for å tro, er at det er behagelig å piske seg selv med bjørkeris. Men det har man ikke rett til å uttale seg om før man virkelig har prøvd.

Røyksauna (savusauna) er navnet på en svært primitiv sauna, en røyksauna er et rom uten pipe, og istedet for en fyringsovn har man en haug med steiner. Skal man ha en slik ekte og blodfinsk sauna, så må man reise til Finland og prøve å finne én av de 5000 røyksaunaene som faktisk finnes. Det er heldigvis ikke foraktelig å ty til mer moderne saunaer. I dag er de vanligste saunaene enten vedfyrte eller elektriske. Elektrisk er raskt og enkelt og praktisk, men har ikke helt den ekte sprakende sjarmen til en god vedfyrt
En vanlig finsk utesauna består som oftest i selve saunarommet og et saunakammers. Saunakammerset er der man hviler seg mellom svetteøktene. I tradisjonelle strandsaunaer har man ikke innlagt vann, så vaskingen foregår på gulvet i saunarommet, hvor man har en stamp med vann. Varmt vann får man fra en varmtvannsbeholder som er fast i selve kiuas. Dette hører hyttekosen til. En sauna fungerer altså selv om man ikke har innlagt vann.

La det nå være sagt, en sauna er sosialt, hyggelig, behagelig, sunt, hygienisk, alt på en gang. Sauna er helsebringende, det har finnene alltid visst. Nå kan du også skaffe deg en egen sauna.


Undermeny